Leudal en omgeving

Het Leudal en omgeving

Het natuurgebied Leudal is zo’n 900 ha groot, waarvan 500 ha als reservaat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. Midden in het gebied ligt allereerst de Sint Ursulamolen of Leumolen uit 1773. Het is een watermolen die werd gebruikt voor graan en olie. In de zomerperiode is de watermolen opengesteld voor publiek. Raadpleeg voor de openingstijden de website van de Leumolen want deze is buiten het seizoen niet dagelijks geopend.

Wandelgebied

Het Leudal is een mooi wandelgebied met langere maar ook veel kortere wandelroutes. Een aantal zijn gemarkeerd met gekleurde paaltjes. Deze beginnen bij het bezoekerscentrum Leudal of het St. Elisabeth’s hof. Ook starten er een aantal routes bij café Dennenoord (Roggel) en bij Boscafe de Busjop. In de infomap in het vakantiehuis zijn meerdere routes te vinden. Persoonlijk vinden wij de Water wandel wereld route (WWW) een aanrader. De verschillende WWW routes zijn te vinden via de volgende link.

Beken

De beekdalen in het Leudal zijn van een schilderachtige schoonheid. Ze zijn begroeid met grotendeels natuurlijk bos waarin ook de hazelaar, berk en alsook wilg voorkomen. Tussen de bomen slingeren de Zelsterbeek en de Leubeek. Het water heeft de beekdalen in eeuwen tijd zo diep uitgesleten, dat ze daardoor soms op ravijnen lijken. De oevers zijn een ideale plaats voor de IJsvogel om te nestelen en in het voorjaar bloeit hier een tapijt van bosanemonen, dalkruid evenals lelietjes-van-dalen. 

‘Vroege vogels’ over het Leudal 

Vanuit de Maas trekken daarnaast vissen stroomopwaarts de beken in, op zoek naar ondiepe wateren om te paaien. Om ze voorbij de molens te voeren, zijn daarom vispassages aangelegd. In september 2020 is een aflevering van het BNNVARA programma ‘Vroege Vogels’ gewijd aan het Leudal. Klik hier om de uitzending terug te kijken.