Heythuysen
De vakantiewoning Heitse ligt in het buitengebied van het dorp Heythuysen. Heythuysen maakt onderdeel uit van de gemeente Leudal. De gemeente Leudal telt 36.000 inwoners en bestaat uit 16 kernen en ontleent zijn naam aan het mooie natuurgebied Leudal, dat door de dorpen Haelen, Heythuysen, Roggel, Nunhem en Neer wordt omsloten. In de gemeente Leudal zijn meer dan 10 molens en 6 kastelen te vinden. Deze zijn niet allemaal toegankelijk voor publiek.
Kerndorp
Heythuysen is het kerndorp van de gemeente Leudal en heeft een rijk aanbod aan winkels, goede horeca en gezellige terrassen. De naam Heythuysen is afkomstig van ‘heidehuizen’, welke naam voor zichzelf spreekt. ‘Heitse’ is dan ook dialect voor Heythuysen.
Bossen en beken
Heythuysen wordt in het noorden begrensd door de Bevelandse beek welke uitmondt in de Roggelsebeek. Aan de zuidkant van Heythuysen stroomt de Tungelroyse beek. Al deze beken stromen oostwaarts naar het natuurgebied Leudal, dat zich ten oosten van Heythuysen bevindt. In het noorden vindt men naast landbouwgebieden, de Asbroekerheide een bosgebied. De Asbroekerheide ligt op 5 minuten loopafstand van Heitse | B&B en vakantiewoning. Wandelroutes met knooppunten kunt u vinden in de infomap in het vakantiehuis.

Geschiedenis van Heythuysen
In de Middeleeuwen hoorde Heythuysen bij het graafschap Horn. In 1795 kwam het bij het departement Nedermaas en in de negentiende eeuw werd het een zelfstandige gemeente. Samen met Grathem en Baexem werd het in 1991 de gemeente Heythuysen en sinds 2007 hoort het bij de gemeente Leudal waar Heythuysen het kerndorp is.
Toen en nu
In 1868 kwam er een atlas uit waarin staat dat Heythuysen 2.932 ha groot was en 1.700 inwoners had. Tegenwoordig zijn dat er 6.500. De naam Heythuysen komt letterlijk van heidehuizen. Geleidelijk is deze veranderd via Heithuizen naar Heijthuijsen en uiteindelijk Heythuysen. Het dorp is in de Middeleeuwen ontstaan op de hogere zandgronden tussen de Bevelandse en de Tungelroyse beek. In de negentiende eeuw ontwikkelde het dorp zich tot een langgerekte nederzetting.
Kerken en monumenten
Heythuysen heeft verschillende rijksmonumenten waaronder de Sint-Nicolaaskerk. Deze stamt uit 1504, hoewel de toren in 1847 vervangen is. De kerk is in 1927 voor het laatst verbouwd. Ook de naastgelegen missiekapel kan als oud gebouw gezien worden, deze is in 1850 gebouwd.
Ook de St-Antoniusmolen in Heythuysen is een monument. Het is een korenmolen die in 1861 is gebouwd. De molen is de afgelopen jaren meerdere keren gerestaureerd en daardoor is de molen nog steeds regelmatig in bedrijf.